Ο νέος Ιερός Ναός μας

Ο νέος Ιερός Ναός μας

Το Καθολικό μας είναι, πράγματι, για την Αδελφότητά μας η ευλογημένη «κιβωτός», που μέχρι και σήμερα φιλοξενεί τις λατρευτικές μας συνάξεις. Το ταπεινό του ανάστημα αποπνέει μια κατανυκτικότητα και μια μυστική ιεροπρέπεια, που ωθούν τις ψυχές προς πνευματικές αναβάσεις. Η παρουσία μέσα σ' αυτό των Ασωμάτων Δυνάμεων, και μάλιστα του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, του προστάτου και εφόρου της Μονής, είναι ζωντανή και εμφανής, και τροφοδοτεί με ευλογία και πνευματική αναψυχή τους κουρασμένους οδοιπόρους της ζωής.

Η έκδηλη αυτή Χάρη προσελκύει πλήθος προσκυνητών, για την ανάπαυση των οποίων και για την ομαλότερη λειτουργία της Μονής, θεωρήσαμε αναγκαία την ανοικοδόμηση ενός νέου ευρύχωρου ναού, που θα προσφέρει μια άνετη λατρευτική ζωή τόσο σε μας όσο και στους πιστούς• και μάλιστα ενός ναού που θα είναι αφιερωμένος στον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ, τον προστάτη και βοηθό τόσο των παλαιών πατέρων όσο και της σημερινής Αδελφότητος.

Στην αρχή ήλθαμε αντιμέτωπες με εσωτερικές αμφιβολίες και δισταγμούς: κουρασμένες από τις μακροχρόνιες προσπάθειες για τον ανακαινισμό της Μονής, αναλογισθήκαμε με φόβο τις δυσκολίες του νέου τεραστίου εγχειρήματος. Το να χτίσεις ένα ναό είναι από τα δυσκολότερα και δαπανηρότερα έργα. Που θα βρίσκαμε τα απαιτούμενα ποσά, εμείς που συχνά ζούσαμε την αγωνία ενός αδειανού η και χρεωμένου βαλαντίου;

Τις αμφιβολίες ξεπεράσαμε με την ακλόνητη ελπίδα μας στον Αρχάγγελο, που, πράγματι, δεν διαψεύσθηκε• σε κάθε μας βήμα βλέπαμε χειροπιαστή την θεία Του βοήθεια να επιτιμά την ολιγοπιστία μας.

Νιώθαμε ακόμη ζωντανή την χάρη των παλαιών πατέρων της Μονής, των οποίων τα οστά αναπαύονται στο οστεοφυλάκιό της, να συνεργεί στην ταπεινή μας προσπάθεια με πατρική φιλοστοργία• διότι, αν και πολίτες πλέον της Άνω Ιερουσαλήμ, μας έδειχναν πως δεν λησμονούν ποτέ τον τόπο της παλαιάς τους ασκήσεως και εμάς, τις θυγατέρες τους, που εγκαταβιώνουμε σήμερα σ' αυτόν.

Από τη θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού

Σ' αυτά ήλθε να προστεθεί και η βοήθεια των χριστιανών αδελφών μας, απλών ανθρώπων του μόχθου, με μόνα εφόδια την ευλάβεια και το «δίλεπτο της χήρας», που έγινε από τις σημαντικότερες βακτηρίες μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος
καί Αλμυρού κ Ιγνάτιος τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο
του νέου Ιερού Ναού

Τα σχέδια εκπονήθηκαν από ομάδα εξαιρέτων και ευσεβεστάτων μηχανικών: του ζεύγους Μηνά και Ελένης Τρεμπέλα, αρχιτεκτόνων μηχανικών από την Θεσσαλονίκη, και Κωνσταντίνου Ντέλμα, πολιτικού μηχανικού, από την Κοζάνη• υλοποιήθηκαν δε υπό την επίβλεψη των Σωτηρίου Χατζή, αρχιτέκτονος μηχανικού, Στεφάνου Σαμαρά και Χρήστου Γεωργιάδη, πολιτικών μηχανικών, από τον Βόλο. Όλους αυτούς ευγνωμονούμε από καρδίας για τους ανυπολόγιστους κόπους στους οποίους υπεβλήθησαν, από ευλάβεια για τον Άγιο και από αγάπη για το Κοινόβιό μας. Δόθηκαν συν Θεώ και οι απαραίτητες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Έτσι, με την χάρη του Αρχαγγέλου, τοποθετήθηκε από την σεπτή δεξιά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου ο θεμέλιος λίθος στις 22 Σεπτεμβρίου 2002.

Εργασίες ανοικοδόμησης του νέου Ιερού Ναού
Φάση εργασιών κατασκευής του Ιερού Ναού

Έκτοτε, οι εργασίες προχώρησαν χωρίς διακοπή και σήμερα βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ο νέος Ναός, αφιερωμένος στο εν Χώναις θαύμα του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, με τα δύο παρεκκλήσια του, της Παναγίας Παραμυθίας και της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, δεσπόζει πλάι στο μοναστικό συγκρότημα με τον αγιορείτικο ρυθμό του και το επιβλητικό του παράστημα. Πολύ σύντομα, μάλιστα, μετά την αποπεράτωση των μπετών, μας φιλοξένησε στην πρώτη Θεία Λειτουργία, στις 15 Αυγούστου 2005, στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μέσα σ' αυτόν τοποθετήθηκαν και οι δύο μεγάλες εφέστιες εικόνες της Μονής, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Παναγίας Παραμυθίας, που έγιναν πόλοι έλξης για τους ευλαβείς προσκυνητές.

Από τις πρώτες Θείες Λειτουργίες στον
νέο Ιερό Ναό

Βέβαια, οι υπολειπόμενες εργασίες είναι πολλές και δαπανηρές. Κατά την στιγμή αυτή, αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα δύο έργων μεγάλου εύρους, άνευ των οποίων η αποπεράτωση του Ναού είναι πολύ δύσκολη: το ένα είναι η κατασκευή του δαπέδου στο εσωτερικό. Το άλλο είναι η εξωτερική επένδυση του Ναού με πέτρα, όπως απαιτεί η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική παράδοση, αλλά και για να επιτευχθεί η καλύτερη στεγανοποίηση και μόνωσή του. Ευελπιστούμε ότι και σ' αυτά δεν θα στερηθούμε της βοήθειας του χριστεπωνύμου πληρώματος, ώστε να ολοκληρωθεί ο Οίκος του Αρχιστρατήγου και να απολαύσουμε όλοι πλούσια την χάρη και την ευλογία Του.
Για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του Ι. Ναού μας, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Μονής είναι:

ALPHABANK

IBAN: GR7601403100310002330004491

BIC: CRBAGRA

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

IBAN: GR2401108100000081029600285

BIC: ETHNGRAA

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

IBAN: GR17 0171 2580 0062 5803 0022 458

BIC: PIRBGRAA

Σημ. Παρακαλούμε θερμώς να ειδοποιούμαστε για κάθε κατάθεση, ώστε εγκαίρως να εκδίδουμε και να σας επιδίδουμε σχετικό γραμμάτιο εισπράξεως, για χρήση στην Εφορία.